Adil Khan som inspirator på Holmlia - følg hjertet ditt

Det var en god følelse da vi gikk ut av barne og ungdomshuset på Holmlia i går kveld. Det var kaldt, men ordene og stemningen fra foredraget til den kjente danseren Adil Khan varmet. Foredraget til Adil skulle være om oppvekst, integrering, utenforskap og kjærlighet. Det var det. Han åpnet sin verden for oss og torde å vise sårbarhet ved å snakke om sin vanskelige barndom og sin sosiale angst. Hans budskap til de unge var at kjærligheten og sårbarheten kunne beseire de mørke kreftene i verden. Adil snakket om reklameindustrien og media som truer det lille barnet som er i alle. Han snakket om alle som etterhvert skriver på "det blanke arket", foreldrene som de første, så skolen, som han beskrev som et giftig konsept, på grunn av konkurransesituasjonen som møter barna i tidlig alder. Hva velger foreldrene å skrive? spurte han. Adil snakket om mange andre årsaker som er med på å sverte våre sinn. Han nevnte politikere som han mente ødelegger vår moder jord og forurensningen. Det er kun 3,000 tigere igjen i verden sa Adil, med en fortvilet og inderlig stemme.

Adil fortalte at da han møtte veggen, og nesten hadde gitt opp livet, var familien der for han. Men en annen ting som også hadde reddet han, var et klapp på skuldra da han åpnet døra til ungdomsklubben X-Ray i Oslo, og fikk danse break-dance for første gang. Noen så han! Det er også dette budskapet Adil vil formidle i sine foredrag landet over i samarbeid med Mental Helse. Vi må begynne å bry oss, og det er kun kjærlighet som kan redde verden. For alle som sliter med angst og depresjon, oppfordret han til å ta tak i den indre negative stemmen og slåss med den. Selv måtte han ha profesjonell hjelp i tillegg. Hans søster kjente en psykolog og etter lange samtaler med alle i hans familie, valgte Adil å ta i mot hjelp.

Han oppfordret også de voksne til å ta ansvar; La barnet få utvikle seg som barnet vil, ikke som de voksne ønsker at barnet skal være. Vær der som en kjærlig støtte når barnet utforsker verden. På spørsmål om hva som måtte gjøres med den negative utviklingen i ungdomsmiljøet på Holmlia svarte Khan, kjærlige og tydelige ungdomsledere som bryr seg, sånn som her i kveld sa han, og viste til ungdomslederne som hadde invitert han. Rasisme ble også tatt opp. Selv om man steller seg aldri så bra og tar masterutdanning får man ikke jobb på grunn av sin etniske bakgrunn, var det en ung mann med afrikansk bakgrunn som kommenterte. Adil var tydelig på at Norge også må forandre seg. Hittil har Adils ord nådd ut til 100,000 ungdom i Norge. Det er god forebygging. Statuen av Benjamin Hermansen med fakler på utsiden av ungdomshuset, minnet oss om viktigheten av ordene til Adil.